El servei educatiu de TRAM, TRAMeduca, ha reprès les seves activitats al setembre i les escoles ja poden fer les seves reserves. Aquest projecte educatiu gratuït, que s’ofereix per dissetè any consecutiu, té com a objectiu que els alumnes coneguin el funcionament del tramvia i reflexionin sobre valors com el civisme, la inclusió i la sostenibilitat, tots ells vinculats al transport públic i als desplaçaments que hi fan.
El projecte TRAMeduca, un mitjà d’educació dirigit a escoles, instituts i altres centres educatius de l’àrea d’influència del tramvia (Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern), així com a altres centres d’arreu del territori. El programa ofereix activitats adaptades a cada nivell educatiu, com Mira el TRAM, per a educació infantil, o L’energia del TRAM, per a secundària i batxillerat.
Les activitats del Programa Educatiu TRAMeduca són:
- Mira el TRAM: educació Infantil. Per mitjà d’un conte, es dona a conèixer la vida d’un tramvia durant una jornada, des que es lleva fins que se’n va a dormir. Amb diferents animacions perquè la mainada pugui interactuar i explorar diversos aspectes de viatjar amb tramvia.
- Investiga el TRAM: cicle Inicial d’educació primària. A través d’un joc interactiu de pistes i preguntes, i amb el suport de les noves tecnologies, els infants es converteixen en petits investigadors del TRAM, descobrint i coneixent les diferents parts del tramvia.
- Viu el transport públic: cicle mitjà d’educació primària. Amb preguntes-respostes i amb el suport de les noves tecnologies, es donen a conèixer els aspectes rellevants dels transports públics, com també la importància de les actituds cíviques en el transport públic.
- Aventura’t al TRAM: cicle superior d’educació primària. Els nens i nenes han de simular la planificació i la realització d’un viatge amb tramvia, des d’on són fins a on volen anar.
- L’energia del TRAM: educació secundària obligatòria, batxillerat i cicles formatius. Permet conèixer el tramvia des d’una perspectiva mediambiental i tecnològica, donant rellevància a l’eficiència i la sostenibilitat.
- I tu, què en penses?: educació secundària obligatòria. L’alumnat reflexiona sobre la utilitat dels diferents transports públics, quins són els avantatges del TRAM i la importància de les accions cíviques i de seguretat.
Entre gener i juliol de 2024, TRAM ha realitzat 163 sessions educatives, arribant a 3.783 alumnes. A més, el programa compta amb el segell de Qualitat Educativa de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona, reconeixent així la seva excel·lència pedagògica. Un total de 3.783 alumnes han participat de les activitats del programa de gener a juliol de 2024. Com cada any, el Programa Educatiu TRAMeduca té l’objectiu d’arribar, com a mínim, a atendre el mateix volum de participació que l’any anterior. Durant l’any 2023 es van atendre un total de 4.346 participants. I, la valoració global del programa, va obtenir una puntuació mitjana de 4,23 en l’escala de l’1 al 5 on 5 és la puntuació màxima.
TRAM Barcelona Open
D’altra banda, pel que fa a les xerrades TRAM Barcelona Open sobre esport inclusiu, de gener a març de 2024 s’han planificat un total de 15 sessions, de les quals ja s’han realitzat 8 sessions atenent un total de 249 alumnes. En aquesta activitat, els nens i nenes coneixen la importància de l’esport adaptat, els valors que se’n desprenen i la normalització amb la relació entre persones amb independència de les seves capacitats.
Es pot consultar tot el catàleg i reservar les activitats a www.trameduca.cat.