Setmana Europea de la Mobilitat: visita les cotxeres del Trambaix!

El dissabte 14 de setembre pots fer una visita guiada a les cotxeres del Trambaix (Av. de Barcelona, s/n, cantonada Rambla J. M. Jujol, de Sant Joan Despí), on podràs conèixer de prop el centre de control, el taller de manteniment dels tramvies i fins i tot visitar una cabina d’un tramvia. Aquesta activitat -dirigida a un públic familiar- ofereix l’oportunitat per descobrir els aspectes tècnics i logístics que fan possible el funcionament d’un sistema de transport tan emblemàtic de la ciutat com el tramvia. Reserva la teva plaça en aquest enllaç.

La mobilitat a Europa

Aquests portes obertes a TRAM s’enmarquen en el programa d’activitats de la Setmana Europea de la Mobilitat, que té lloc del 16 al 22 de setembre  i a la qual més de 200 municipis de Catalunya s’han tornat a sumar. Durant el cap de setmana del 14 i 15 de setembre també se celebraran jornades de portes obertes en diversos equipaments i serveis relacionats amb la mobilitat a la ciutat de Barcelona. La Setmana Europea de la Mobilitat és un esdeveniment anual que se celebra arreu del continent amb l’objectiu de promoure una mobilitat més sostenible, segura i respectuosa amb el medi ambient. Enguany, el tema central és l’Eficiència energètica i el lema triat és Compartim l’espai públic, amb la intenció de destacar la importància de la intermodalitat en els desplaçaments urbans.

Com cada any, els estaments públics, juntament amb diverses entitats i associacions preparen activitats adreçades a tots els públics, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis d’una ciutat més amable i pacífica. Aquestes activitats també pretenen posar en relleu altres possibles usos dels espais que habitualment estan destinats al trànsit de vehicles privats motoritzats, fomentant així una major recuperació de l’espai públic.

Aparcaments ‘verds’

La Setmana Europea de la Mobilitat 2024 a Barcelona s’iniciarà de manera oficial el divendres 20 de setembre amb el tradicional Park(ing)Day, una jornada en què diversos aparcaments de la ciutat es transformaran temporalment en espais verds, àrees de joc o zones de descans per als vianants. Aquesta iniciativa, que ja s’ha convertit en un clàssic de la setmana, té com a objectiu repensar l’ús de l’espai públic i mostrar com la ciutat pot ser més acollidora i sostenible si es redueix la presència de vehicles privats.

Deixa el cotxe a casa!

La cloenda de la Setmana tindrà lloc el diumenge 22 de setembre, coincidint amb el Dia Mundial sense Cotxes, una jornada en què es convida la ciutadania a deixar el cotxe a casa i a moure’s per la ciutat mitjançant modes de transport més sostenibles, com la bicicleta, el tramvia o altres mitjans de transport públic o a peu. Un bon moment per reflexionar sobre l’impacte del trànsit motoritzat en la qualitat de l’aire i en la salut de la ciutadania, així com per promoure un canvi d’hàbits cap a una mobilitat més respectuosa amb l’entorn.

Compromís amb la sostenibilitat

Amb la seva adhesió a la Setmana Europea de la Mobilitat, els municipis adherits reafirmen el seu compromís amb la sostenibilitat i amb la millora de la qualitat de vida dels seus habitants. Es tracta d’una aposta per la promoció de la mobilitat activa, l’ús eficient de l’energia i la recuperació de l’espai públic com a elements essencials per avançar cap a un model urbà més humà i sostenible.

A través d’aquest conjunt d’activitats, es busca no només conscienciar la població sobre la necessitat de reduir la dependència del vehicle privat, sinó també impulsar la transformació dels hàbits de mobilitat de manera que la ciutadania puguin gaudir ciutats més verdes, més tranquil·les i més saludables.

Share