Barcelona organitza set Setmanes d’Arquitectura, un esdeveniment anual que celebra la ciutat comtal per establir i reforçar els vincles entre l’arquitectura i la ciutadania. Aquesta iniciativa, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe, aglomera enguany un total de 74 entitats que, des del 14 de maig i fins al 28 de juny, hi col·laboren per oferir més de 180 activitats adreçades a tots els públics per reflexionar i descobrir la ciutat des de l’arquitectura que ens envolta.
Perquè no et perdis cap detall, t’oferim un llistat de les localitzacions que pots visitar a prop d’alguna de les parades de TRAM. L’accés a tots aquests espais és completament gratuït!
A prop del Trambesòs:
- Biblioteca de les Aigües UPF (Wellington, T4): aquest antic dipòsit d’aigües de la cascada del parc de la Ciutadella, es va reformar per acollir avui dia la biblioteca de la Universitat Pompeu Fabra.
- Cavallerisses de la Guàrdia Urbana (Ciutadella | Vila Olímpica, T4): antiga galeria de màquines de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888.
- Agència Estatal de Metodologia AEMET (Ciutadella | Vila Olímpica, T4 + 10 minuts caminant): edifici en forma de cilindre fet de formigó, on es registren els serveis meteorològics d’arreu de l’estat.
- Oficines de Simon (Auditori | Teatre Nacional, T4): antiga fàbrica de Simon (dedicada a la fabricació de material elèctric) al Poble Nou, rehabilitada recentment per fer oficines. Obra seleccionada per als Premis d’Arquitectura 2024.
- Museu d’Història de Barcelona Olívia Artés (Fluvià, T4): espai que s’ha concebut com a museu laboratori i participatiu sobre la història, el llegat i el patrimoni de la ciutat contemporània
- Ca l’Alier (Fluvià T4): centre d’Innovació Urban, que ha esdevingut un referent en l’àmbit de la rehabilitació sostenible.
- Biblioteca Gabriel García Márquez (Sant Martí de Provençals, T5, T6): Premi Internacional a Millor Biblioteca Pública 2023, està especialitzada en literatura llatinoamericana.
- UPC – Escola d’Enginyeria de Barcelona (Campus Diagonal | Besòs, T4): facultat de la universitat politècnica ubicada al barri del Fòrum en un edifici de construcció recent.
Espais a prop del Trambaix:
- Centre Cívic Can Deu (Numància, T1, T2, T3): una bonica finca modernista que durant dècades va ser la residència de la família Deu, dedicada a l’explotació de licors. El 1986 es va convertir en un centre cívic.
- Roca Barcelona Gallery (Maria Cristina, T1, T2, T3): edifici d’imatge innovadora i construcció emblemàtica que s’ha convertit en un referent arquitectònic.
- Pavellons Güell (Pius XII, T1, T2, T3): antigues cavallerisses de la Finca Güell i jardins, obra d’Antoni Gaudí.
- Monestir de Pedralbes (Pius XII, T1, T2, T3 + 20 minuts caminant): fundat per la reina Elisenda de Montcada l’any 1327, el nou Monestir encara és habitat per monges de clausura.
- Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (Zona Universitària, T1, T2, T3): facultat amb més de 150 anys d’història. A les seves aules s’han format els arquitectes que han donat forma moderna a la ciutat de Barcelona.
- Juno House Club (Francesc Macià, T1, T2, T3 + 10 minuts caminant): primer club privat per a dones ubicat en un espai innovador i singular al cor de la ciutat.