Antoni Tàpies va arribar al món el 13 de desembre de 1923, sent enguany el centenari del seu naixement. Gràcies a aquesta fita i a la d’esdevenir un dels principals pintors i escultors de l’art modern, es commemora des de finals del 2023 i durant l’any 2024 l’Any Tàpies, títol atorgat a personatges il·lustres que han aportat el seu granet de sorra a la societat.
L’artista ha creat obres molt conegudes, com Autoretrat, de l’any 1945, el cartell commemoratiu dissenyat pel centenari (1999) del FC Barcelona, o la litografia d’homenatge als Mestres de Catalunya, del 1974 i exhibida al MACBA.
Malgrat la relació tan propera amb Barcelona, també és un artista que va assolir l’èxit més enllà de les fronteres. Prova d’això és la primera exposició de l’Any Tàpies instal·lada fins al 7 de gener a Brussel·les, en concret, al Centre de Belles Arts. A Barcelona no ha aterrat fins aquest mes de desembre, i ho ha fet, com no podia ser d’altra manera, amb dues exposicions a la Fundació Tàpies (entrada general 12 € i 8 € reduïda).
A=A, B=B és una mostra basada en el llibre de xerrades científiques La nueva visión del mundo. Tàpies, com a bon somiador, era fanàtic de la ciència i també d’aquest llibre, el qual inspirava algunes de les seves obres. Així doncs, l’exposició plasma les idees del llibre, abordant els mètodes científics i el significat de la ciència en relació amb l’art (fins al 3 de març de 2024).
Tàpies. L’empremta del zen destaca l’interès del pintor i escultor per les obres de monjos japonesos influents en el budisme zen dels segles XVIII i XIX. Curiosament, va integrar en el seu estil moltes de les actituds, imatges i tècniques d’aquests artistes japonesos, adaptant-les al llenguatge artístic occidental (fins al 23 de juny).
A partir de juliol del 2024 s’instal·larà Antoni Tàpies. Retrospectiva, una selecció d’obres centrada en l’extensa trajectòria, des dels primers dibuixos i autoretrats fins a les darreres peces d’art.
La seva empremta va quedar registrada en molts espais, com la Sala de Reflexió d’Antoni Tàpies, ubicada a la Universitat Pompeu Fabra. Es tracta d’un espai de meditació d’uns 500m3 situat en una cripta subterràniail·luminada amb llum natural. Aquesta sala alberga alhora altres obres com el Díptic de la campana o l’escultura Serp i pla. Habitualment l’accés és restringit al públic, però amb motiu de l’Any Tàpies obrirà les portes un dia a la setmana (pendent de concretar el dia). Hi podràs arribar amb la línia T4 des de la parada Wellington.