Molt a prop dels museus La Rajoleta i Can Tinturé, a Esplugues de Llobregat (parada Pont d’Esplugues – línies T1, T2 i T3) sobresurt un edifici d’estil avantguardista prou desconegut. Es tracta del Centre d’Activitats i Investigacions Artístiques Xavier Corberó, un dels escultors més importants del segle XX, amic de Dalí, de Gala o de Marcel Duchamp, entre d’altres. Va ser també pintor, dissenyador de joies i interiorista i, curiosament, és el dissenyador de les medalles olímpiques. Per la seva trajectòria, l’any 1992 va rebre la Creu de Sant Jordi.
L’any 1968 va decidir fundar l’Espai Corberó, el seu taller, una construcció singular que en l’actualitat engloba 9 edificis. En el seu moment, però, era un terreny amb horts, estables i algunes masies, com Can Cargol o la Casa dels Cecs, les quals va anar adquirint fins a l’any 2017, quan va completar la immensa propietat de 6000 metres quadrats. En total, compta amb 25 habitacions, 10 patis, un auditori subterrani, un estany i una estructura única d’escales i 300 arcs laberíntics de ciment de tres pisos d’alçada. És l’espai perfecte per ubicar en el seu interior i en l’exterior, envoltats de vegetació, els centenars d’escultures.
Així, el 1972 va ampliar les funcions del taller, fundant el Centre d’Activitats i Investigacions Artístiques (CAIAC), que no només servia com a espai d’habitatge, taller i residència d’artistes, sinó que també es feia servir com a escenari de pel·lícules, celebracions o esdeveniments. Va ser el taller del pintor Juan Antonio (personatge interpretat per Javier Bardem) al film Vicky Cristina Barcelona, de Woody Allen, i recentment, va allotjar la desfilada de moda 080 Barcelona Fashion.
A Esplugues de Llobregat, als carrers pròxims al taller, es poden contemplar diverses escultures de Xavier Corberó. És el cas de Samurai, al parc Pou d’en Fèlix, La família, als Jardins de Can Tinturé, Font Barcelona, als Jardins Pons i Termes, i Trobada, a la plaça Montserrat Roig, totes al voltant de la parada Pont d’Esplugues.
Actualment, es pot visitar l’exterior (no oblidis la càmera fotogràfica!) però ben aviat també es podrà accedir a l’interior, ja que es convertirà en un equipament cultural.
Fotografia: Arxiu Municipal d’Esplugues de Llobregat (AMEL). Col·lecció Biditours. Fotògraf Guido Cancarini