TRAM compost_organic

Reciclar els residus orgànics amb compostatge

Transformar les restes de menjar orgànic en compost és una excel·lent idea per a reduir residus i crear un adob de qualitat per nodrir les plantes de la llar. La brossa diària conté un 40% de matèria orgànica que pot utilitzar-se per fabricar aquest compost, en un procés gairebé sense cost i com a alternativa sostenible a l’ús de productes químics. Un avantatge addicional és que pot participar tota la família i en especial els infants.

Fer compost és senzill, només hem de tenir un recipient on llençarem les restes orgàniques (pot ser reciclat com un test gran o una caixa de fusta) i seguir les passes següents:

  1. Després de cada àpat llençarem al recipient els residus orgànics: closques d’ou, restes de fruita i verdura, pòsits del cafè, fulles de plantes, paper o cartró… alternant capes de producte humit (verdures, fruites) amb producte sec (papers, fulles) per a mantenir la proporció d’humitat i sequedat.
  2. Barrejar el compost cada 2 o 3 setmanes i regar només si es veu molt sec.
  3. La descomposició i maduració triga aproximadament de 3 a 6 mesos. Un cop es converteixi en una textura d’adob o nutrient ja el tindrem llest per a ser utilitzat.

És important tenir en compte aquestes consideracions:

  • La primera capa ha de tenir uns 5 centímetres només de residus secs, com paper, cartró i/o fulles seques, ja que una humitat excessiva pot deteriorar el compost.
  • El compostatge no fa mala olor. Només pot fer pudor si el procés no ha sortit correctament i els residus s’han fet malbé.
  • És habitual trobar cucs de terra. Aquests animals són beneficiosos i ajuden a la transformació dels residus.

Quan no hi ha espai o temps suficient per a fabricar compost podrem practicar l’anomenat “compostatge comunitari”, un espai col·laboratiu on els veïns aporten els seus residus i a canvi reben una bossa de l’adob resultant. Actualment hi ha en funcionament dos punts de compostatge: a la Fàbrica del Sol i al barri de la Sagrada Família.

L’ús del compost substitueix els fertilitzants i plaguicides químics, redueix les emissions de CO2 i retorna en gran part a la terra la matèria orgànica que ha produït, ja que 100 quilos de residu orgànic es pot transformar en 30 quilos d’adob.

Share

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *